MS Zorg Nederland

Wat is multiple sclerose?

De miljoenen zenuwcellen in ons centrale zenuwstelsel zijn met elkaar verbonden via zenuwuitlopers. Rondom deze uitlopers zit een bescherm- en isolatielaag die myeline heet. Myeline zorgt ervoor dat prikkels en signalen van de hersenen snel naar andere delen van het lichaam verzonden kunnen worden. Multiple sclerose is een ziekte waarbij de myeline door ontstekingen beschadigd raakt. Je hersenen zijn dan niet
meer goed in staat om prikkels en signalen te vervoeren naar je andere lichaamsdelen.

 

Symptomen

De klachten bij MS worden bepaald door de plaats in de hersenen waar de beschadiging is ontstaan. Omdat de symptomen daardoor zeer divers zijn kan de ziekte ook een zeer verschillend beloop hebben. Veel voorkomende klachten zijn vermoeidheid, spierzwakte en -stijfheid, spasmen, prikkelingen en tintelingen en een branderig gevoel in armen en benen. Kenmerkend voor MS is dat de verschijnselen in het begin in aanvallen voorkomen. Dat komt omdat de beschadiging in de myelinelaag in korte tijd ontstaat, maar het lichaam tijd nodig heeft om de schade te herstellen.

 

MS Zorg Nederland

MS Zorg Nederland is een netwerk van veel medische disciplines voor een optimale zorg voorpatiënten met multiple sclerose. Helaas lijden ook jongere mensen aan deze ziekte, zelfs kinderen. Dit vraagt om een behandeling van de MS-patiënt in diens specifieke levensomstandigheden en thuissituatie. Er wordt veel onderzoek gedaan naar de mogelijke oorzaken, neurologische veranderingen, symptomen en behandelmethodes van MS. In de regionale mono- en multidisciplinaire bijeenkomsten en de landelijke symposia van MS Zorg Nederland krijgen we kennis over de voortgang in onderzoeken en alle behandelmogelijkheden bij MS. Zo zijn er nieuwe inzichten ten aanzien van vermoeidheidsklachten en op welke manier je hiermee om kan gaan. Deze gebruik ik in de fysiotherapeutische behandeling van mijn MS-patiënten om meer spierkracht en conditie te behalen.

 

Regio Arnhem

Ik ben aangesloten bij MS Zorg Nederland Regio Arnhem, een kwalitatief goed functionerend netwerk dat bestaat uit neurologen, revalidatieartsen, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, diëtisten, logopedisten, gespecialiseerd verpleegkundigen en psychologen. Ik werk veel samen met andere disciplines uit de eerste lijn, maar als er gespecialiseerde interventies nodig zijn bestaan er korte lijntjes met alle disciplines in ziekenhuis Rijnstate en revalidatiecentrum Klimmendaal.

U kunt mij met de Zorgzoeker van MS Zorg Nederland vinden via de postcode van de praktijk (6921 TB).

 

Noor Eshuis

 

Kijk voor meer informatie op mszorgnederland.nl