Manuele therapie

Wat is manuele therapie?

Manuele therapie is een behandelvorm voor (langdurige) klachten aan het bewegingsapparaat. Deze therapie richt zich op het verbeteren van de bewegingsvrijheid van de gewrichten, en daarmee van het hele lichaam. Hiervoor gebruikt de manueel therapeut een aantal specifieke technieken die
op de gewrichten kunnen worden toegepast. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: als de gewrichten beter functioneren, leidt dat tot een betere lichaamshouding, meer bewegingsvrijheid en een afname van pijn.

 

Werkwijze manueel therapeut

Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die ná zijn opleiding fysiotherapie een opleiding voor manuele therapie heeft gevolgd. Daarmee heeft hij extra kennis opgedaan van de bewegingsmogelijkheden van het lichaam en in het
bijzonder van de wervelkolom. Door zijn gespecialiseerde opleiding is de manu-
eel therapeut uitstekend in staat om de oorzaak van de klachten te beoordelen.

Na een eerste screening bestaat de eerste afspraak uit twee onderdelen: een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek. In het gesprek stelt de manueel therapeut vragen over de klachten, bijvoorbeeld hoe ze ontstaan zijn en wanneer ze toenemen of verminderen. Daarna volgt een lichamelijk onderzoek, waarbij de manueel therapeut houding en bewegingen beoordeelt en de gewrichten onderzoekt. Zo wordt vastgesteld waar de oorzaken van je klachten zitten. Samen met de patiënt beslist de manueel therapeut of manuele therapie zinvol is. Is dat het geval, dan bespreekt de manueel therapeut met de patiënt een aanpak voor de verdere behandeling. Zo heb je dus meteen na de eerste afspraak duidelijkheid over het vervolg.

 

Klachtenbeeld

In het algemeen is manuele therapie geschikt voor klachten die, behalve met pijn, gepaard gaan met het minder goed kunnen bewegen van een gewricht of gewrichten.

Voorbeelden van klachten zijn:

  • hoofd- en nekpijn die gepaard gaan met het minder goed kunnen bewegen van de wervelkolom
  • nek- en schouderklachten met uitstraling naar de armen
  • klachten hoog in de rug met rib- en borstpijn
  • lage rugklachten, eventueel met uitstraling naar de benen
  • bepaalde vormen van duizeligheid waar je met name last van krijgt wanneer je je nek beweegt.

 

Kosten

Manuele therapie zit voor personen tot 18 jaar in het basispakket van de zorgverzekering.
Boven de 18 jaar worden de behandelingen vanuit de aanvullende verzekering vergoed.

 

Paul van Snippenburg