Fysiotherapie bij neurologische aandoeningen

De laatste 25 jaar ben ik steeds meer mensen met neurologische aandoeningen gaan behandelen. We worden als mensen ouder, en mede hierdoor komen deze centraal neurologische aandoeningen (CNA) steeds meer voor. Een CNA is een aandoening van het centraal zenuwstelsel. Het kan gaan om ernstige en gecompliceerde ziektebeelden. Als fysiotherapeute kan ik echt wat voor deze mensen betekenen, ook in samenwerking met andere paramedici en de mantelzorg. Het geeft mij echt plezier in mijn werk.

 

Klachten bij centraal neurologische aandoeningen

De meest voorkomende centraal neurologische aandoeningen zijn CVA (beroerte), de ziekte van Parkinson, multiple sclerose en dementie. Tussen centraal neurologische aandoeningen bestaan verschillen en overeenkomsten. Bij elke hersenziekte worden er meerdere hersenstructuren op een andere wijze aangetast. Dit geeft klachten op het gebied van:

  • Motoriek; coördinatie, lenigheid, uithoudingsvermogen, kracht, snelheid
  • Sensibiliteit/gevoel
  • Vermoeidheid
  • Cognitie; aandacht, oriëntatie, geheugen
  • Andere lichaamstonus; bijvoorbeeld trillen, spasme, verlamming

 

Optimaal resultaat door multidisciplinaire samenwerking

De afgelopen jaren is er een enorme vooruitgang geboekt in de kennis van de hersenen, hersenziektes en behandelmogelijkheden. Het heeft ook meer perspectief geboden in de neurorevalidatie van mensen met deze ziektes. Dit geldt zeker voor de fysiotherapeutische behandeling: in de specifieke netwerken worden wij getraind om met de patiënt een optimaal functioneren in ADL, werk en sport te krijgen.

Door de complexiteit van symptomen wordt het beste resultaat vaak bereikt door samenwerking met o.a. de ergotherapeut, logopedist, diëtist, psycholoog, revalidatiearts, neuroloog, huisarts en gespecialiseerde verpleegkundige. In de neurologische netwerken waar ik werk kennen we elkaar en elkaars therapeutische mogelijkheden, waardoor we samen met de patiënt en mantelzorger tot echt betere resultaten kunnen komen. Dat resulteert bij de patiënt en zijn of haar omgeving in een grotere zelfstandigheid en meer levensplezier.

 

Noor Eshuis

 

Voor meer informatie klikt u op onderstaande logo’s.